суботу, 15 жовтня 2016 р.

Святкування 74-ї річниці створення УПА та Дня Захисника України в урочищі "Яла"

     14  жовтня Україна святкувала 74-річницю створення Української Повстанської Армії та День Захисника України.
      Працівники бібліотеки взяли участь у проведенні свята, яке відбулося в урочищі «Яла».
      Святкування розпочали зі Святкового Богослужіння в церкві «Покрови Пресвятої Богородиці» в Підлютому, за участю священників,семінаристів духовної семінарії, ансамблю з Перегінського Народного Дому.
      Саме в жовтні на Поліссі створились перші збройні відділи УПА, які віддали себе під опіку Покрови Божої Матері. Їхні ряди поповнювали люди з усіх земель України. Їх єднала одна ідея – гаряча любов до України.
      Скільки їх, життєрадісних, сповнених мрій полягло в жорстокій, нерівній боротьбі. Ворожі кулі обірвали їхнє життя. Серед них – командувач УПА-Захід, керівник Карпатського крайового проводу ОУН у 1945-1949 роках Василь Сидор (Шелест). Він переховувався від чекістів у важкодоступних Карпатських лісах. З ним перебували кілька охоронців, а також дружина Надія Романів (Тирса), активна учасниця ОУН. Яка в 1941-1942-му брала активну участь у діяльності підпілля в Києві. Вона виконувала господарську роботу: друкувала тексти листівок, вичитувала документи, проводила навчання з побратимами. Разом подружжя та весь крайовий провід загинули. Минуло 57 років від дня, коли наша Україна втратила одного з найвідданіших своїх синів.
      В урочищі «ЯЛА» відслужена Панахида за всіх хто спричинився до створення  нашої самостійної держави. Будемо пам’ятати про всіх загиблих синів і дочок, а духовний спів послужив духовному єднанню з героями, які не шкодували життя, щоб вічно жила Україна.
Священна пам'ять в спадок нам дана,
Вона вогонь незгасний запалила
Там де повстанська вирита могила. 
Де громом прокотилася війна.
Милує зір цвітіння біла повінь,
Зігрій надіє радосте земна.
Ідемо до могил ми, як на сповідь,
І згадуємо полеглих імена.

Немає коментарів:

Дописати коментар