вівторок, 23 червня 2020 р.

Книжкові ювілеї – 2020 (віртуальна виставка)

     Ювілей – це особливе святкування круглої дати якоїсь події, важливої дати. Загалом ювілеї заведено святкувати саме у людей, але навіть книги мають свої круглі дати. Звісно, не завжди є змога чітко визначити дату написання та публікації якогось літературного твору, але деякі дати є чітко відомими.
     Тож дуже корисно знати, які є книги-ювіляри на 2020 рік в Україні. Перелік таких книг, збірників та творчих доробків дуже великий. Ось  деякі з відомих книг, які святкуватимуть свій черговий ювілей:
     Вже майже 425 років світ захоплюється історією кохання Ромео і Джульєтти. Точна дата написання трагедії Вільяма Шекспіра історикам невідома, але приблизно вважається, що це 1595 рік. В основу сюжету твору покладено стародавню легенду про юних закоханих, що належать до ворогуючих родів, яка не втрачає своєї актуальності ось уже декілька століть.
     415 років виповнюється першій частині одного з найбільш популярних творів світової літератури – роману іспанського письменника Мігеля де Сервантеса «Премудрий гідальго Дон Кіхот з Ламанчі». Бідний сільський гідальго, Алонсо Кіхано, начитавшись романів про благородних лицарів, мандрує разом з вірним Санчо Пансою. Відтепер він — Дон Кіхот з Ламанчі, Лицар Сумного Образу. Всі його героїчні вчинки закінчуються тяжкою й водночасно смішною історією...
     350 років минуло з часів прем’єри комедії-балету «Міщанин-шляхтич», а шедевр Жана Батиста Мольєра не втрачає своєї актуальності. Це чудова комедія, яка змусить вас сміятися з наївності її головних героїв та покаже, на скільки абсурдно це виглядає.
     235 років з дати публікації книги «Пригоди барона Мюнхаузена» Еріха  Распе  (1785). Ви почуєте фантастичні розповіді про пригоди головного героя — барона Мюнхгаузена, який насправді жив у Німеччині на початку XVII століття.
     200 років від дня публікації «Айвенго» Вальтера  Скотта (1820). Твір переносить нас в середньовічну Англію, яка роздирається конфліктами між саксами та норманами. Юному лицареві Айвенго, який потайки повернувся з Хрестового походу на батьківщину і волею батька позбавлений спадщини, належить відстояти свою честь і любов прекрасної леді Ровени.
     180 років від дня публікації збірки поезії Тараса Григоровича  Шевченка «Кобзар» . Уперше «Кобзар» видано 1840 у Санкт-Петербурзі за сприяння Євгена Гребінки на кошти Петра Мартоса. До збірки ввійшли перші вісім творів: «Перебендя», «Катерина», «Тополя», «Думка» («Нащо мені чорні брови»), «До Основ'яненка», «Іван Підкова», «Тарасова ніч» та «Думи мої, думи мої, лихо мені з вами», що написана спеціально для цього збірника і є своєрідним епіграфом не тільки до цього видання, але і до усієї творчості Тараса Шевченка. Після видання цієї збірки й самого Тараса Шевченка почали називати кобзарем.
     200 років тому була опублікована відома поема «Руслан та Людмила», яку написав Олександр Пушкін (1820). Чарівна казка, натхненна давньоруськими билинами, в якій розповідається про те, як богатир Руслан врятував викрадену злим чарівником княжну Людмилу, свою наречену.
     «Червоне і чорне», роман написаний Стендалем 190 років тому, іноді ще називають «хронікою XIX ст.». Його герой — Жульєн Сорель — увійшов до скарбниці світової літератури як уособлення непокірливої, волелюбної юності. У душі Сореля сперечаються дурні нахили і людяність, холодний розрахунок і романтична чутливість. Але любовна інтрига та честолюбні мрії приводять його на гільйотину.
     190 років тому вперше побачила світ повість Оноре де Бальзака «Гобсек», надрукована вперше в 1830, відкриває епопею «Людська комедія» як частина «Сцен приватного життя». Основною темою повісті є влада грошей, а головним персонажем, навколо якого відбуваються всі дійства, є лихвар Гобсек.
     185 років виповнюється чудовій казці видатного данського письменника Ганса Християна Андерсена – «Дюймовочка». Ця розповідь про крихітну дівчинку зростом не більше дюйма, яка за волею долі відправляється у подорож. На неї чекає безліч пригод, до неї залицяються різноманітні женихи, але щастя Дюймовочка може знайти лише серед собі подібних.
     170 років тому вперше опубліковано роман Чарльза Діккенса «Життя Девіда Копперфілда», розказане ним самим». Один з найпопулярніших романів Дікенса, і не лише в англомовних країнах, але й за кордоном. Дивовижна історія хлопчика, який зазнав злиднів і життєвих перешкод, але дістався світла і благополуччя.
     Цього року свій 155-й ювілей святкує шедевр дитячої літератури – казка відомого англійського письменника і вченого-математика Льюїса Керрола – «Аліса у Дивокраї» (1865). На сторінках цієї книги на головну героїню чекають неймовірні пригоди в дивовижних країнах, населених химерними істотами. Разом із допитливою і непосидючою Алісою читач подорожуватиме лабіринтами фантазії, повірить у диво і навчиться цінувати прості радощі життя та незабутні миті дитинства.
     155 років від дня публікації роману Мері Мейпс Додж «Срібні ковзани» (1865). Це цікава історія бравого Ганса і його сестрички Гретель. Автор з великим вмінням малює своєрідний світ дитячих захоплень, наприклад, в області зимового спорту й ковзанярських змагань, а також святкову атмосферу дня святого Ніколааса та Різдва.
     150 років тому Жюль Верн опублікував один з найвідоміших творів сучасності – роман «20000 льє під водою» (1830). Герої роману разом з капітаном і екіпажем човна вирушають у навколосвітню подорож в 20 тисяч льє під водою.
     130 років тому англійський драматург, поет, прозаїк, есеїст, критик Оскар Вайлд написав свій єдиний роман – «Портрет Доріана Ґрея» (1890), в якому йдеться про юнака неймовірної краси. Одного разу, милуючись своїм портретом, Доріан побажав, щоб портрет старів, а він завжди залишався молодим. Бажання Доріана здійснюється, що врешті приводить його до аморального життя. На картині відображалися всі вчинки Доріана, як би вони мали відбитися на його душі і тілі.
     120-річчя відзначає відома казка «Чарівник країни Оз», написана американським письменником Лайменем  Френком  Баумом  (1900). Мандрівка Країною Оз повна таємниць і небезпек. Лише дружба і доброта допоможуть дівчинці Дороті та її друзям – Солом’янику, Бляшаному Лісорубу, Боязли¬вому Леву та песику Тото – перемогти лиху чаклунку і розкрити таємницю дивовижного чарівника.
     115 років виповнюється оповіданню американського письменника Джека Лондона «Жага до життя». Головний герой пройде дуже важкий шлях. Голод, холод, хвороба не зупиняє його у боротьбі зі смертю. Він зустрічає вовка і розуміє, що вони зараз дуже схожі. Вони зараз на рівні - людина та вовк, обоє знесилені, обоє голодні. Вижити може тільки один. Невідомо, хто ж переможе.
     75 років від дня публікації книги  Астрід Ліндгрен «Пеппі Довгапанчоха» (1945). Дівчинка, для якої затісні будь-які рамки, - фантазерка, бунтарка, жартівниця. Неймовірно сильна. Неймовірно щедра. І трішечки самотня. Хочеш подружити з нею? Тоді розгорни мерщій книжку уславленої шведської письменниці Астрід Ліндґрен і поринь у пригоди Пеппі Довгапанчохи - доньки капітана, який став найсправжнісіньким королем.
     65 років від дня публікації книги  Астрід Ліндгрен «Малий та Карлсон, що живе на даху» (1955). Цю повість уже давно розібрано на цитати і, мабуть, не знайти читача, який не любив би Карлсона, що живе на даху, та не заздрив Малому, котрий має такого друга. І вже напевне можна позаздрити тому, хто вперше прочитає захопливу й веселу книжку про дружбу «до міри затовстого» чоловічка з пропелером і звичайного восьмирічного хлопчика.
     55 років від дня публікації дитячого науково-фантастичного роману «Незнайко на місяці» Миколи Носова (1965). Книга про пригоди та фантастичні історії про те, як Незнайко і його друзі вирушили в подорож на місяць.


Немає коментарів:

Дописати коментар