четвер, 17 жовтня 2024 р.

Свято "Від зернини до хлібини"

Як тепло пахне хліб!

Любов’ю трударів,

І радістю земною,

І сонцем, що всміхалося весною,

І щастям наших неповторних діб.

Духмяно пахне хліб.

 

  Хліб… Яке коротке це слово, але скільки сил, праці, енергії потрібно для того, щоб виростити його! Тут і праця вченого, який вивів новий сорт зерна, і праця інженера, робітника-творця техніки, і сіяча, який кинув зерно в ґрунт. А потім треба прибрати багатий урожай. Ночі без сну. Дні без відпочинку. Хліб приходить на наш стіл в результаті важкої праці, тому треба відноситися до нього шанобливо. Він рятує від голодної смерті, дарує сил для подальшого життя. За хліб, який потрібен був дітям, що масово вмирали від голоду в роки війни, віддавали своє життя тисячі наших воїнів.

 З давніх часів хліб для нашого народу був святинею. З ним пов’язані радість, надія на майбутнє, добробут як окремої родини, так і всього народу. 

 Хліб — це не просто їжа. Це основа всього, запорука продовження життя. Все життя людини пов’язано з хлібом — як фізичне, так і духовне.                                                                                       Хліб - це дуже корисний продукт, вкрай необхідний нашому організму. Він об’єднує людей за трапезою, навчає поваги, щедрості, співчуття, гостинності, розважливості.

Процес приготування хліба — велике мистецтво. За ним можна спостерігати годинами. Цей процес заспокоює, заряджає добром і світлом, наповнює любов’ю до життя. Разом зі шматком хліба нам передається частина душі й енергії пекаря. Ось чому справжній живий хліб вдається тільки добрим, щедрим і відкритим душею людям. Хіба це не диво?

В Україні хліб завжди мав сакральне значення. Це не тільки символ добробуту, а й символ відносин Бога та людини. Це образ Самого Господа. Отже, все це є доказом, що хліб — це диво.

З 2006 року 16 жовтня на всіх куточках планети відзначається Всесвітній день хліба. Наша бібліотека разом з пластунами з рою Голубки та рою Колосочки провели захід «Від зернини до хлібини», де дізналися багато повчального і цікавого про хліб.


Щиро дякуємо Богу та нашим воїнам-захисникам за можливість споживати Хліб кожного дня. 


пʼятниця, 4 жовтня 2024 р.

«Усе життя Павличка- життя за Україну»

Дмитро Павличко— відомий український поет, громадсько-політичнийдіяч добре знайомий читачам, один з найвизначніших українських перекладачів. 

Адже палітра його поетичної творчості надзвичайно барвиста- від буденного , земного до космічного, філософських узагальнень і висновків. Пісні Павличка знають і діти і дорослі, а пісню»Два кольори» на його слова співає вся Україна. 

Великий патріот країни, Герой України. Поет, перекладач, літературний критик, публіцист, шістдесятник, громадсько-політичний діяч. На його  віршах виростало нове покоління української нації.

В нашій бібліотеці представлена літературна виставка до 95 річниці з дня народження цього великого поета.

   


Природа в міфах і легендах

Природа – це середовище, в якому співіснують всі живі організми на планеті . Саме тому з давніх-давен, природа, залишається основним образом у міфології та легендах народу. Для наших предків природа була рідною домівкою. Тому людина й наділяла рослини, серед яких жила, людськими рисами. Уявлення про рослин-тотемів у давніх слов’ян сформувало багату й різноманітну фольклорну спадщину. Найкраще рослинний світ представлений у народних легендах та міфах.

Українські Карпати є місцем приголомшливої природної краси та багатої культурної спадщини. Від стародавніх часів місцеві жителі розповідали найрізноманітніші історії про героїв та злиднів, про кохання та зраду, про магію та таємниці. У легендах Українських Карпат  зустрічаються могутні гірські духи та пустотливі лісові мешканці, а також хоробрі лицарі та спритні хитруни. Якщо ви бажаєте дізнатися більше про ці захоплюючі легенди та міфи запрошуємо вас у гості до нашої бібліотеки там ви дізнаєтесь багато цікавого.

       

четвер, 3 жовтня 2024 р.


 25 липня працівники відділу культури Перегінської селищної ради, Народного дому селища Перегінське, Перегінської дитячої бібліотеки та Перегінської центральної  міської бібліотеки організували для дітей із сімей загиблих та зниклих безвісти Захисників України та дітей військово службовців, які несуть службу в Збройних силах України культурно-розважальні заходи:

-екскурсія до Музею історії с-ща Перегінське та національно визвольної боротьби;

-майстер-клас малюнок на склі (вітраж) від Юлії Василівни Візнович;

-танцювально-ігрова програма від викладачів Перегінської дитячої школи мистецтв (Семкович І. З., Пилипів Х. Я.);

- перегляд мультфільму.