четвер, 17 жовтня 2024 р.

Свято "Від зернини до хлібини"

Як тепло пахне хліб!

Любов’ю трударів,

І радістю земною,

І сонцем, що всміхалося весною,

І щастям наших неповторних діб.

Духмяно пахне хліб.

 

  Хліб… Яке коротке це слово, але скільки сил, праці, енергії потрібно для того, щоб виростити його! Тут і праця вченого, який вивів новий сорт зерна, і праця інженера, робітника-творця техніки, і сіяча, який кинув зерно в ґрунт. А потім треба прибрати багатий урожай. Ночі без сну. Дні без відпочинку. Хліб приходить на наш стіл в результаті важкої праці, тому треба відноситися до нього шанобливо. Він рятує від голодної смерті, дарує сил для подальшого життя. За хліб, який потрібен був дітям, що масово вмирали від голоду в роки війни, віддавали своє життя тисячі наших воїнів.

 З давніх часів хліб для нашого народу був святинею. З ним пов’язані радість, надія на майбутнє, добробут як окремої родини, так і всього народу. 

 Хліб — це не просто їжа. Це основа всього, запорука продовження життя. Все життя людини пов’язано з хлібом — як фізичне, так і духовне.                                                                                       Хліб - це дуже корисний продукт, вкрай необхідний нашому організму. Він об’єднує людей за трапезою, навчає поваги, щедрості, співчуття, гостинності, розважливості.

Процес приготування хліба — велике мистецтво. За ним можна спостерігати годинами. Цей процес заспокоює, заряджає добром і світлом, наповнює любов’ю до життя. Разом зі шматком хліба нам передається частина душі й енергії пекаря. Ось чому справжній живий хліб вдається тільки добрим, щедрим і відкритим душею людям. Хіба це не диво?

В Україні хліб завжди мав сакральне значення. Це не тільки символ добробуту, а й символ відносин Бога та людини. Це образ Самого Господа. Отже, все це є доказом, що хліб — це диво.

З 2006 року 16 жовтня на всіх куточках планети відзначається Всесвітній день хліба. Наша бібліотека разом з пластунами з рою Голубки та рою Колосочки провели захід «Від зернини до хлібини», де дізналися багато повчального і цікавого про хліб.


Щиро дякуємо Богу та нашим воїнам-захисникам за можливість споживати Хліб кожного дня. 


Немає коментарів:

Дописати коментар