вівторок, 28 червня 2022 р.

" Конституція- верховенство права і свободи."

День Конституції України -одне з наймолодших  і водночас  найголовніших державних свят  України , яке запроваджено на честь ухвалення Основного Закону.   27 червня  розпочинається одне з найдовших засідань Верховної Ради за всю історію незалежності, і врешті-решт зранку 28 червня Україна останньою з пострадянських республік отримує такий довгоочікуваний Основний Закон.  

       День Конституції- не просто свято нормативного акту, а день коли було затверджено права і свободи громадян України.  Кожна людина приходить на цей світ із правами. Заледве ти сповістив про своє народження, а вже  маєш право на життя, право на повагу до себе, право на розвиток, право на однакове ставлення,  право на власність.

      Змалечку треба пам'ятати: щоби ніхто не порушував твоїх прав , слід поважати права інших людей. Права і свободи  від народження даровані кожному із нас ,і  нікому не дано позбавляти цих прав  чи їх порушувати. Конституція об'єднує установи та людей ,які мають захищати та забезпечувати наші права.  А це найперше Президент, парламент,уряд, суд. 

   Чинна  Конституція України складається  з 15 розділів . 161 стаття зібрана у 14 розділів , а 15 розділ містить  16 перехідних положень.Тексту Конституції передує Преамбула. Дана Конституція діє і сьогодні.

З усіма цими засадами допомогла нашим читачам  ознайомитися книжкова виставка , яка була організована до свята Дня Конституції у Перегінській дитячій бібліотеці. 

   Книжкова виставка "Конституція-верховенство права і свободи", яка розповідає про важливі події в історії України та події з життя молодої української держави. Виставка допоможе юному читачу дізнатися про історію прийняття основного документа держави, побачити сучасне і минуле України, згадати імена та постаті великих  українців. 

    Ніхто нам не збудує держави, коли ми самі її собі не збудуємо, і ніхто з нас не зробить нації, коли ми самі нацією не схочемо бути. 

                           







Немає коментарів:

Дописати коментар