вівторок, 23 травня 2023 р.

«День слов‘янської писемності і мови»


                              В вас мудрість вічна і любов жива…

                               А хтось же вас народжував, слова, 

                                Хтось ті суцвіття звуків винаходив,

                                 Що стали потім мовами народів.

Щорічно 24 травня світ відзначає День слов‘янської писемності і культури . Це свято яке ознаменовує входження наших предків до загалу, що користується власною писемністю, і таким чином дістає змогу долучитися до загальноосвітньої культури. Слов‘янська писемність була створена в IX ст близько 862 року . Новий алфавіт отримав назву «кирилиця» на ім‘я візантійця Константина, який, прийнявши чернецтво, став Кирилом. А допомагав йому брат Мефодій. Двадцятирічна просвітницька діяльність Кирила та Мефодія і їх учнів мала всеслов‘янське значення: вони підняли освіту і спільну культуру слов‘янських  народів на високий щабель, заклавши тим самим основи церковнослов‘янської писемності, фундамент усіх слов‘янських літератур. Сьогодні, на культурному фронті триває  щоденна боротьба з рашистами щодо збереження українських культурних матеріальних та нематеріальних цінностей. 

В нашій бібліотеці була організована викладка літератури в честь цього свята. Ми хочемо ще раз підкреслити важливість і необхідність знань, які набули попередні покоління, та перенесення їх у сьогоднішні та завтрашні дні. Саме така спадковість забезпечує майбутне. 

Утверджуймо імідж високоосвіченої української нації та плекаймо неоціненний скарб- нашу мову. Адже лише любов до власної історії, примноження культурної спадщини свого народу є основами морального та духовного розвитку суспільства. 



Немає коментарів:

Дописати коментар