четвер, 15 лютого 2024 р.

Бесіда "У світі дивовижного і загадкового"

 

 Книжка... Перед нею віками схиляло голову людство, вважало її святинею. Тарас Шевченко говорив: «Книги для мене необхідні, як хліб насущний». Можна навести багато мудрих слів, сказаних великими людьми, та розумієш ці слова тільки тоді, коли твої пальці торкнуться сторінок книги, що ніби шепоче тобі: «Вчитайся, пізнай, і ти осягнеш таємниці мудрості, добра, вічності...» 
 Книги — володарі простору. Вони запрошують нас до захоплюючих подорожей найрізноманітнішими куточками нашої планети й загадковими всесвітами вимислу.
  Книга — машина часу, створена людиною. Завдяки їй ми розсуваємо межі теперішнього та перелітаємо в минуле та майбутнє. 
   Книга — справжній маг. Читаючи, ми уявляємо себе чарівниками, здатними розуміти мову речей, рослин і тварин. Скільки дивовижних   таємниць  відкривається нам завдяки книгам! Скільки безцінних скарбів трапляється на шляху читачів!Сьогодні наша бібліотека пропонує вам відкрити для себе ці скарби. Адже через книгу ми можемо дізнатися, що означає те чи інше слово, звідки воно прийшло до нашої мови та багато іншого. А допоможе вам відкривати ці таємниці пізнання довідкова література. Це найрізноманітніші словники, довідники, енциклопедії. Енциклопедія (від грецької — «коло знань») — наукове або науково-популярне довідкове видання, яке містить найістотнішу інформацію з усіх (універсальна енциклопедія) або окремих (галузева енциклопедія) галузей знань та практичної діяльності. Енциклопедії відображають рівень науки і культури своєї епохи. Вони дають правильність написання слів. Пояснюють значення слів і понять. Усі статті розташовані в алфавітному порядку. У енциклопедіях є карти, таблиці, схеми, діаграми, малюнки.
   Цікаво знати!
   Перші енциклопедії з'явилися у Стародавньому Китаї ще в ХІІ-ХШ ст.н. є. У ХІV ст. центром енциклопедичної літератури став Єгипет. У XVIII ст. в Європі з'явилася «Енциклопедія» Дені  Дідро.
  Слово «енциклопедія» грецького походження й означає «інструкція на всі випадки життя». Уперше це слово ввів у англійську мову сер Томас Еліот в 1538 р. і розшифрував його, як «книга, яка пояснює всі відомі науки та предмети». У сучасних енциклопедіях слова розташовані в алфавітному порядку, але автори стародавніх енциклопедій розташовували їх на свій смак. Найстародавніша енциклопедія, яка дійшла до наших часів, написана Плінієм ще в І столітті до н. є. в Римі. Вона називалася «Природнича історія», складалася з 37 томів, містила 20 000 статей. Найбільшою енциклопедією була третя китайська енциклопедія з 50 220 томів. Нині виходять з друку сотні назв літератури енциклопедичного характеру. Енциклопедії містять відомості з різних галузей знань. 
 Сьогодні в нашій бібліотеці ми провели бесіду «У світі дивовижного та загадкового». Ми корисно і весело провели час, дізналися багато цікавого. 
                   

                   

               


   


                                    


Немає коментарів:

Дописати коментар