понеділок, 22 березня 2021 р.

Всесвітній день води

Вода! У тебе немає ні смаку, ні кольору, ні запаху,

тебе неможливо описати,

тобою насолоджуються,

не знаючи, що ти таке.

Ти не тільки потрібна для життя, ти – саме життя.

 Антуан де Сант-Екзюпе

   Вода – найбільший скарб, що є на Землі. Ми повинні її берегти та раціонально  використовувати.

    Вода потрібна нам кожного дня - ми використовуємо її для пиття, приготування їжі, миття, охолодження, нагрівання й майже на кожному етапі виробництва товарів. Хоча понад 70% поверхні Землі вкрито водою, тільки близько 3% цієї води є прісними. Тільки третина прісної води доступна людині, інша зберігається в льодовиках. Більшу частину вільної води складають ґрунтові води. Таким чином, річки і озера містять всього лише близько 0,3% прісної води світу.

    Вода - колиска життя. Без неї немає існування жодної з відомих форм живих істот - рослин, тварин, бактерій і інших. Людина також не може прожити без води. Наше тіло на 80% складається з цієї унікального речовини, у водному середовищі відбуваються всі обмінні процеси в організмі. Для наочності, на кожну ванну солоної води припадає 1 літр прісної, з якого тільки 1 чарочка доступна для пиття.

    Для людини дуже важливо пити чисту воду - це одна з основних складових здоров'я, як і чисте повітря, здорова їжа і фізична активність. Тому ми повинні з обережністю  і пошаною відноситися до її використання.Тому що Понад мільярд людей на планеті не мають доступу до чистої питної води і ще 2.6 мільярда відчувають нестачу води для потреб гігієни. Більшість з них живуть в бідних країнах. В Африці, наприклад, більше половини населення страждають від 6 серйозних хвороб, пов'язаних з водою. Від цих хвороб гинуть мільйони дітей по всьому світу.

   Процес зміни клімату та екологічний стан водних ресурсів нерозривно пов’язані між собою. Вода є нашим найдорожчим ресурсом, що потребує відповідального та раціонального використання, адже кліматичні зміни у водній сфері вже незворотні, і від кожного з нас залежить, як у подальшому розвиватимуться ці зміни.

Я вдома в ріднім батьковім дворі

П’ю воду із дубового відерця

З криничної солодкої води

Все почалось на світі і на серці

Жива вода – гармонія життя

Нестримна течія Дніпра і Бугу

З минулого тече у майбуття

Як пам’ять, як любов, як голос друга …


Немає коментарів:

Дописати коментар