вівторок, 24 травня 2022 р.

 

            "Мова- правдивий свідок  історії"

"Серце народу- це мова, це слово,

 нації гордість , культура, престиж"


Писемність,  мова-то є душа кожної нації, її найцінніший скарб. У мові-наша давня і нова культура, ознака нашого національного визнання.

  24 травня православна церква згадує святих рівноапостольних братів Кирила і Мефодія . Слов'янська писемність , основи якої заклали  Кирило і Мефодій , була створена  в IX столітті, близько 862 року. Брати були православними ченцями , слов'янську абетку створили у грецькому монастирі. Новий алфавіт отримав назву "кирилиця" на ім'я візантійця Костянтина, який , прийнявши чернецтво, став Кирилом, а допомагав  йому старший брат Мефодій.  Кирило створив слов'янську абетку на основі грецької, суттево змінивши її.  Найбільш відомою книгою про походження писемності на слов'янській мові є"Повість минулих літ". 

Виникнення письма має надзвичайно важливе значення в історії будь-якого народу.  Наш спільний обов'язок не лише дбати про історико-культурну спадщину,а й забезпечувати розвиток сучасної креативної української культури.

У дитячій бібліотеці до цього свята оформлено книжкову виставку. Користувачі знайдуть літературу з історії української культури,   культурології, інформацію про братів Кирила та Мефодія. Виставка надасть змогу глибше вивчити  культуру слов'янських народів.













Немає коментарів:

Дописати коментар